Addicció al cànnabis

QUÈ ÉS
Hi ha una addicció al cànnabis (marihuana, haixix…) quan la relació d’una persona amb aquesta droga és de dependència (es necessita) i negativa (el resultat de la balança entre els efectes positius de fumar-ne i els negatius, entre els desitjables i els que no es vol, són negatius).

Tot i què no es tracta d’una droga químicament molt addictiva, algunes fet poden facilitar que una persona en fumi més del que es voldria: la pràctica força habitual de fumar-ne cada dia, emprar-lo com inductor de la son o per desconnectar de situacions difícils, estar associat a la identitat de certs grups…

L’existència actual dels clubs de consum de cànnabis redueix significativament els riscos legals per tinença o consum, evita el contacte amb ambients relacionats amb el mercat negre, i facilita tenir una informació més acurada de les diferents varietat així com mantenir una certa constància pel que fa a la seva potència.

Tot i això, els clubs tenen varietats molt potents –molt psicoactives– i això també n’augmenta els seus riscos.

COM EM PUC SENTIR
Com qualsevol altra addicció, si tinc un problema d’addicció als porros sentiré que:

  • No puc controlar el consum; intento no fumar-ne o fer-ho en menor freqüència o quantitat, sense aconseguir-ho.
  • Sóc conscient dels problemes que em crea al consum (i dels que provoca en altres persones) però igualment segueixo prenent-ne.

Potser volem deixar el consum perquè tenim predisposició a què el nostre cervell es desequilibri i notem que el cànnabis ho fomenta (ens crea ansietat, ens ratllem, ens dispara el pensament de manera descontrolada…).

COM DEMANAR AJUDA
En molts casos podrem deixar l’addicció al cànnabis sense la necessitat d’anar a cap servei professional. Però algunes persones sí que necessitem ajut professional.

Podem explicar el nostre problema al metge o metgessa de família del CAP, o anar al centre especialitzat en drogodependències de la ciutat: el CAS Santa Coloma. En aquest servei podem demanar hora directament.

En cas d’una reacció psicològica adversa podem trucar al 061 o anar a urgències del CAP.

COM ES PRESENTA
La dependència principal al cànnabis és la psicològica. Tot i això, en molts casos i quan es fuma amb tabac i no es fumen cigarretes de tabac, se li suma l’addició al tabac (es fuma porros quan el que s’està cercant en el fons és la nicotina).

Pot ajudar a saber si es té un problema amb ella la quantitat i freqüència que se’n pren, si es desitjar fumar-ne menys però no s’aconsegueix, si se’n fuma pel matí o en ambients on no s’escau (feina, estudis…), quan es té la sensació de que no es controla el consum, quan fumar-ne és l’activitat principal del dia (no es treballa o es busca feina, no es té ganes de fer res…), quan altres persones ens diuen que en fumem massa o que tenim un problema amb ella…

QUÈ PUC FER
Moltes persones deixem de ser addictes al cànnabis sense ajut professional. Potser tenim el suport de la parella, família, amics o amigues, posem força de voluntat, agafem distància amb persones o ambients “cannàbics”, i ens activem amb altres coses, de manera que els porros cada cop són menys protagonistes en el nostre dia a dia.

Si cerquem ajuda professional, hem de tenir clar que la part més important per l’èxit del tractament l’haurem de posar nosaltres. Ens poden ajudar però la feina serà nostra.

Si vull saber fins a quin punt tinc un problema de manera anònima, puc trucar a la Línia Verda al tel. 900 900 540.

EL TRACTAMENT
En cas de necessitar ajuda professional especialitzada per la nostra drogodependència, el millor és anar al CAS Santa Coloma.

Allà valoraran el nostre cas ens faran teràpia individual, i ens faran les propostes siguin més adients per a nosaltres.

En cas que a més del problema amb el cànnabis tingui algun trastorn mental, el CAS té professionals per intervenir en ambdós temes.

Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet
Plaça de la Vila, 1 – 08921 Santa Coloma de Gramenet – Barcelona
Tel.: 93 462 40 00
NIF: P0824500C