Addicció a opiacis (heroïna…)

QUÈ ÉS

Són opiacis les drogues que actuen en una part concreta del cervell. És diuen així perquè moltes provenen de l’opi. Ho són per exemple l’heroïna, la morfina o la metadona. Poden tenir origen natural o ser sintètics.

Hi ha una addicció a un opiaci quan la relació d’una persona amb aquesta droga és de dependència (es necessita) i perjudicial (els efectes no són els desitjats).

Els opiacis són substàncies químicament molt addictives. Després del tabac, són les drogues que enganxen més. Per això, i en especial quan es consumeixen de manera recreativa (és a dir, que no s’utilitzen en tractaments com a analgèsics –per evitar el dolor) i quan hi ha problemes al darrera, la majoria de persones que els utilitzin amb una certa regularitat acabaran amb una dependència.

COM EM PUC SENTIR

Com qualsevol altra addicció, si tinc un problema d’addicció a l’heroïna o un altre opiaci sentiré que:

  • No puc controlar el consum; intento no prendre’n o fer-ho en menor freqüència o quantitat, sense aconseguir-ho.
  • Sóc conscient dels problemes que em crea al consum (i dels que provoca en altres persones) però igualment segueixo prenent-ne.

A més dels problemes propis de la droga, potser hi ha altres temes que em neguitegen:

  • El rebuig que rebo per part d’alguna gent, simplement pel fet de ser addicte a les drogues.
  • La persecució que pateixo per consumir una droga il·legal.
COM DEMANAR AJUDA

Si volem consumir en un espai higiènic podem anar-hi directament, i utilitzar-lo mantenint l’anonimat.

Per disposar de material de venopunció podem anar a les farmàcies que fan intercanvi de xeringues (PIX) o a altres punts que també tenen el programa.

En cas d’una sobredosi s’ha de trucar al 061 o, si la urgència és psiquiàtrica pels efectes del consum, anar a urgències del CAP.

Per entrar en el programa de tractament amb metadona (desintoxicació o deshabituació) també hem d’anar al CAS.

Per abandonar el consum, tot i què hi ha persones que ho fan pel seu compte, la majoria de persones addictes als opiacis necessitem ajut professional especialitzat. Si bé podem explicar el nostre problema al metge o metgessa de família del CAP, possiblement el que necessitarem és anar a un centre especialitzat en drogodependències: el CAS Santa Coloma.

Podem demanar nosaltres directament dia i hora de visita al CAS (no cal que ens derivin des de cap servei).

COM ES PRESENTA

Els opiacis generen molta dependència física i molta psíquica.

La física provoca que hi hagi una síndrome d’abstinència quan s’interromp el consum sense cap tractament. I la psíquica afavoreix que la persona tingui una addicció i, quan no n’ha consumit, pateixi ansietat i un desig molt fort –i difícil de frenar– de tornar-ne a consumir.

Hi ha una addicció a un opiaci quan el dia a dia d’una persona gira al voltant de la substància (heroïna o una altra): aconseguir els diners, cercar la droga, consumir-ne, tornar a aconseguir els diners… La persona no sent que controla el consum sinó que la substància la controla a ella.

Una dependència a un opiaci no té perquè ser negativa. Per exemple, una persona pot dependre de la metadona i alhora portar una vida ben normal (ser un pare responsable, treballar, etc.) o necessitar-lo com a calmant davant d’un càncer.

Quan la via de consum és la injectada –la manera amb més riscos de consumir l’heroïna– la persona pot també tenir una dependència a la xeringa.

QUÈ PUC FER

A una persona addicta a l’heroïna, fa uns anys només se li oferia una única sortida: deixar-ho. Ara, en canvi, tenim moltes més possibilitats en funció del que volem o podem fer:

  • Abandonar totalment el consum (abstinència).
  • Substituir el consum d’una droga il·legal i adulterada (heroïna) per una legal, gratuïta i controlada: el programa de tractament amb metadona.
  • Consumir en un espai higiènic amb professionals sanitaris i educatius: les sales de consum higiènic.

Si cerquem ajuda professional, la part més important per l’èxit del tractament l’haurem de posar nosaltres. Ens poden ajudar però la feina serà nostra.

Si vull saber fins a quin punt tinc un problema de manera anònima, puc trucar a la Línia Verda al tel. 900 900 540.

EL TRACTAMENT

En cas de necessitar ajuda professional especialitzada per la nostra drogodependència, el millor és anar al CAS Santa Coloma.

Allà valoraran el nostre cas, ens faran teràpia individual, i ens faran les propostes més adients per a nosaltres en funció de què volem i podem fer.

La desintoxicació (per la dependència física) la podrem fer a casa o, quan sigui necessari, en un hospital (Can Ruti o altres).

Per fer la deshabituació (per la dependència psicològica) hi ha molts recursos. S’utilitzaran uns o altres en funció de la dependència que tingui i de la meva situació: la teràpia, el programa de naloxona (una substància que anul·la els efectes de l’heroïna) o de metadona, les comunitats terapèutiques, els centres de dia i altres.

Si entrem en un programa de metadona, ens la prescriuran (receptaran) des del CAS, i l’haurem de recollir al propi CAS, al Bus Intermunicipal de la Metadona o a algunes farmàcies.