El trastorn per ús problemàtic de drogues

QUÈ ÉS
Un ús problemàtic de drogues o d’altres substàncies que poden ser tòxiques poden desencadenar conductes addictives i aquestes convertir-se en un trastorn.

.

COM EM PUC SENTIR
Tot i que l’ús de drogues legals i il·legals s’acostuma a fer perquè se cerca plaer, quan hi ha un ús amb pautes d’addició la persona gairebé no troba plaer amb el seu consum i no se sent bé amb la seva manera d’actuar (es penedeix del seu consum, té un concepte de sí mateix molt negatiu, etc.).

Aleshores es planteja canviar el seu consum –reduir-lo o eliminar-lo– però pot passar que o bé no ho aconsegueix o bé només un temps. Aleshores es té la sensació de què no es controla el consum i es planteja reptes que no aconsegueix. I aquest fracàs constant també facilita que es drogui d’una manera problemàtica.

En cas de tenir problemes, les drogues poden ajudar a desconnectar un temps. Aquest consum pot anar-se repetint per fugir d’allò que fa mal. Tanmateix actuar així a més de no solucionar el problema, facilita mantenir o iniciar un problema amb les drogues.

COM ES PRESENTA
Els trastorns per consum de substàncies es valoren en funció de:

  • La dependència: un patró de consum que comporta una alteració i un malestar.
  • La tolerància: la necessitat d’augmentar la quantitat gradualment per aconseguir l’efecte desitjat.
  • La síndrome d’abstinència: els símptomes d’un malestar físic general i intens, acompanyat d’una elevada ansietat i va associat a la sensació de necessitar urgentment consumir aquella droga.

L’ús problemàtic de drogues repercuteix negativament en la vida laboral, acadèmica, familiar i social en general.

Una quantitat alta en poc temps pot provocar una intoxicació per sobredosi que pot tenir conseqüències molt greus i que necessita atenció mèdica urgent.

Aquest consum pot desencadenar estats emocionals de risc i trastorns com ara depressió, psicosi, aïllament, intents de suïcidi o l’afectació temporal o permanent de capacitats cognitives.

QUÈ PUC FER
Malgrat que forma part de la persona la curiositat en conèixer i descobrir, i recórrer a les drogues per desconnectar i passar-s’ho bé en moments especials, és important i necessari valorar el risc que comporta el consum de drogues, tan físic o psicològic com el risc d’addicció.

Tot i que pot ser difícil adonar-se’n quan s’ha perdut el control, quan el consum és diari, interfereix en la vida quotidiana, crea tensions en la família, la feina o els estudis, o amb la gent, és necessari buscar atenció especialitzada si no es pot abandonar el consum problemàtic per pròpia iniciativa.

Informació extreta del web http://espaijove.net amb la seva autorització.

Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet
Plaça de la Vila, 1 – 08921 Santa Coloma de Gramenet – Barcelona
Tel.: 93 462 40 00
NIF: P0824500C