El TOC (trastorn obsessivocompulsiu)

QUÈ ÉS
El trastorn obsessivocompulsiu (TOC) es caracteritza per la presència de pensaments reiteratius i obsessions recurrents (anomenades compulsions) que són incontrolables i provoquen comportaments repetitius.

Les persones amb TOC reconeixen que les seves obsessions i compulsions són irracionals i excessives, però no tenen control sobre elles. Els pensaments recurrents generen angoixa, i les compulsions són rituals repetitius per reduir l’ansietat, “solució” que només serveix de manera temporal.

Quan es pateix un TOC es té la sensació de que si no es completen aquests rituals passarà alguna cosa dolenta o perillosa.

Les obsessions i compulsions són esgotadores; obliguen a invertir molt de temps i interfereixen significativament en la vida diària afectant les relacions familiars i socials, les tasques diàries, la feina o els estudis.

COM EM PUC SENTIR
Potser tinc TOC i em sento identificat amb alguna d’aquestes afirmacions, i hauré de demanar l’opinió d’un o una professional de la salut mental:

1. He tingut pensaments repetitius o preocupacions exagerades sense ser problemes reals de la meva vida, com ara que jo o alguna persona propera patirà un accident, un atac o una malaltia.

2. He fet una activitat repetidament amb molt d’ordre i precisió, i de manera semblant, que m’ha interferit en la meva vida diària, com ara:

  • Rentar-me les mans o les dents, dutxar-me o rentar la roba molt més sovint del que caldria.
  • Fer netejar o endreçat, seguint sempre el mateix mètode i patró (a casa, a la feina, a l’institut…).
  • Constantment comprovo que portes o finestres estiguin ben tancades o els aparells apagats.

3. Em sento més tranquil o tranquil·la després de fer aquestes coses, però aviat necessito tornar-les a fer, i penso que aquests pensaments o conductes no són raonables?

COM ES PRESENTA

Les obsessions

Aquestes idees repetitives poden girar al voltant de temes diferents: la religió, el sexe, la neteja, l’alimentació, l’ordre d’objectes, etc.

Les compulsions

Poden ser conductes com ara:

  • La necessitat imperiosa de rentar-se alguna part del cos –com les mans o la cara– i fer-ho amb una determinada freqüència, d’una manera concreta i amb una seqüència ordenada.
  • Haver de netejar coses, espais de la casa o estris d’ús personal.
  • Fer comprovacions una vegada rere una altra per assegurar-se que queda tancat el gas, la porta, la finestra, el foc, el llum…
  • Necessitar tocar alguns objectes un nombre determinat de vegades, i haver de mantenir-los en un ordre constant per algun criteri (color, mida o altre).
QUÈ PUC FER
En el TOC es té consciència de què els pensaments són irracionals. Però també es pot tenir por sobre què poden opinar i pensar les altres persones, i no es vol tenir l’etiqueta de persona “feble” o “boja”.

Per això una persona que està desenvolupant aquest trastorn, potser miri de mantenir els símptomes en silenci i no busqui ajuda.

És important tenir una atenció especialitzada ja que, com passa amb d’altres trastorns mentals, una intervenció precoç ajuda a millorar l’evolució i la recuperació.

Informació extreta del web http://espaijove.net amb la seva autorització.

Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet
Plaça de la Vila, 1 – 08921 Santa Coloma de Gramenet – Barcelona
Tel.: 93 462 40 00
NIF: P0824500C