No tinc ganes de fer res…

Al llarg de la vida molts de nosaltres tenim experiències difícils que ens generen un malestar emocional i ens poden deixar amb la moral baixa, i fins i tot causar depressió, ira, ansietat o pànic.

Potser m’he sentit preocupat i ansiós durant uns dies, o potser estic tenint un moment de tensió a casa o a la feina. Potser tinc problemes de relació amb altres persones, estic patint un dol, no dormo bé, pateixo una malaltia crònica o tinc dolor…. I potser això ens baixa la moral o fins i tot ens enfonsem sense saber ben bé per què.

Per què em sento tant baixa?
Com puc sentir-me millor?
Puc controlar les meves pors o això que em passa?

Quina és la diferencia entre un estat baix d’ànim i una depressió?

Un estat d’ànim baix pot incloure tristesa, preocupació, cansament, baixa autoestima, frustració i ira, i fins i tot sensació d’ansietat o pànic, però passats uns dies o unes setmanes millora.

A vegades fent petits canvis en la nostra vida, com ara resoldre una situació difícil, parlar dels nostres problemes amb alguna persona propera, aconseguir dormir més o millor, podem millorar el nostre estat d’ànim. Si en canvi, tot i fer l’esforç per millorar, aquest estat d’ànim no millora amb el temps potser estem patint una depressió.

Els símptomes de la depressió poden incloure un estat d’ànim baix que duri més de dues setmanes, no tenir esperança, sensació de cansament o falta d’energia, no aconseguir gaudir de la vida, no ser capaç de concentrar-se en les coses quotidianes (com llegir el diari o veure la televisió), perdre la gana, no poder dormir o fer-ho massa, i fins i tot pensar en fer-se mal o tenir pensaments suïcides.

Si tinc dubtes i no sé si el que em passa forma part de les baixades o pujades de la vida o en canvi tinc una depressió, la meva metgessa o el meu metge de família em podrà ajudar i fer-me un diagnòstic. Depèn del que em passi milloraré amb petits canvis, o necessitaré un tractament o el seguiment d’un/a especialista en salut mental.

Valorarà la meva situació i em plantejarà les opcions de tractament que tinc disponibles. Alguns canvis tindran a veure amb el meu estil de vida (com ara bons hàbits per dormir bé, una dieta saludable, reduir el consum d’alcohol, fer exercici de manera regular…). Potser em recomana tècniques d’autoajuda (meditació, exercicis de respiració…) o em comentar que necessitaré una pauta de psicofàrmacs (antidepressius, ansiolítics…).

Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet
Plaça de la Vila, 1 – 08921 Santa Coloma de Gramenet – Barcelona
Tel.: 93 462 40 00
NIF: P0824500C