Aquestes pors són normals?

Diferència entre la por i l’ansietat

La sensació d’ansietat és molt similar a la por. En ambdues existeix una sensació subjectiva d’amenaça i temor que desencadena un ventall de símptomes i respostes de l’organisme.

Aquests símptomes poden ser:

  • Físics: sudoració, sequedat de boca, mareig, inestabilitat, tremolor, tensió muscular, mal de cap, palpitacions, dolor precordial, falta d’aire, nàusees, vòmits, diarrea, restrenyiment o problemes sexuals.
  • Psíquics: preocupació excessiva, sensació d’angoixa, por a perdre el control, ganes de plorar, dificultats per dormir, sensació de mort imminent, dificultats per concentració, irritabilitat, inquietud, conductes d’evitació, obsessions o compulsions.

Com les podem diferenciar?

La por és una resposta emocional a una amenaça externa que és coneguda, que es pot identificar clarament. En canvi quan aquesta amenaça que se sent és desconeguda i interna, és quan parlem d’ansietat

La por va acompanyada sempre d’algun fet concret al que témer. En l’ansietat, en canvi, la sensació de por és indefinida; no es pot reconèixer clarament què ho provoca i el sentiment de malestar o preocupació és difús. Quan en tenim, estem sempre en tensió i tenim necessitat d’aire.

L’ansietat és malaltissa?

No sempre és malaltissa (o patològica). Pot ser una emoció comú, com ara la por o la felicitat. Cert grau d’ansietat pot ser necessari i beneficiós per portar a terme les exigències de la vida diària. Aquest nivell d’ansietat ens pot permetre millorar el rendiment personal i la nostra l’activitat.

Però quan traspassa un límit, aquesta sensació de malestar o preocupació difusa i desagradable acaba deteriorant el nostre rendiment. L’ansietat és malaltissa quan o bé la seva intensitat és molt forta i o bé la seva durada és llarga, ens crea problemes laborals o socials –ens incapacita–, evitem situacions o objectes per mirar de rebaixar-nos la seva ansietat i això altera negativament la nostra vida diària.

En cas de dubte i per saber si necessito algun tipus d’ajut, poc parlar amb la meva metgessa o metge de família del CAP; segur que m’ajudarà.

Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet
Plaça de la Vila, 1 – 08921 Santa Coloma de Gramenet – Barcelona
Tel.: 93 462 40 00
NIF: P0824500C