Alcoholisme (addicció a l’alcohol)

QUÈ ÉS
L’alcoholisme és una malaltia que afecta la salut física i la mental. Com altres drogodependències està relacionat amb la tolerància (el cos cada cop necessita més alcohol per tenir els mateixos efectes), i una dependència física i psíquica.

El consum problemàtic de l’alcohol, tot i ser una droga legal, està relacionat amb molts problemes de salut i a moltes morts (sobretot per accidents sota els seus efectes).

COM EM PUC SENTIR
Si tinc un problema amb l’alcohol es fàcil que tingui sentiments ben diferents, canviants i fins i tot contradictoris. D’una banda quan comenci a beure’n potser estic a gust perquè deixaré de trobar-me malament físicament o em desapareixerà aquella ansietat i obsessió que tenia per beure’n. O fins i tot si busco desconnectar d’algun problema que tingui, l’alcohol em farà sentir bé perquè almenys una estona m’oblidaré d’allò.

Però aquests sentiments agradables no em duraran gaire. Tot i que potser expressi que no tinc cap problema amb l’alcohol o fins i tot respongui amb agressivitat davant alguna persona que m’ho digui, jo per dins tindré clar que depenc de l’alcohol, i que aquesta addicció m’està creant molts problemes. Fins i tot, quan estic sobri m’adono que potser estic creant problemes a altres persones.

I potser davant d’aquest malestar torni a buscar refugi en l’alcohol. I com el que sembla la solució en el fons és el problema, ja tornem a ser-hi un altre cop en el mateix punt.

QUÈ PUC FER
Per deixar l’alcohol es necessita ajuda professional però els serveis i programes només em podran ajudar si jo poso de la meva part. Segur que em va bé:

  • Acceptar que tinc un problema i necessito ajuda.
  • Entendre que haig de ser un/a agent actiu de tot el procés.
  • Envoltar-me de persones que m’ajudaran en el meu procés i allunyar-me de les persones o situacions que m’empenyeran a beure alcohol.
  • En principi seguir el tractament que em proposin però si veig que no em va be o no m’acaba d’ajudar, he d’explicar-ho i fer propostes de millora.
COM ES PRESENTA
Físicament el cos s’acostuma a un nivell d’alcohol i el necessita per funcionar amb normalitat, i respondrà negativament si no el té en diferents intensitats: des de tremolors matinals fins a una síndrome d’abstinència. Tot i això, l’alcohol alhora té una repercussió força negativa en la salut, afectant el fetge, el pàncrees, el cervell…

Psíquicament la persona s’acostuma a funcionar sota els efectes de l’alcohol i reacciona malament si n’està abstinent: intranquil·litat, ansietat, canvis d’humor i altres.

Si bé una persona alcohòlica acostuma a beure’n molt i cada dia, també n’hi ha un tipus d’alcoholisme de cap de setmana relacionat a entorns de festa i oci.

COM ÉS EL TRACTAMENT
Per deixar totalment l’alcohol hi ha diferents tractaments:

  • Físic (desintoxicació): és necessari quan es té dependència física i es fa perquè el cos no necessiti l’alcohol ja que hi està acostumat. En algun cas s’ha de fer amb un ingrés en un hospital.
  • Psicològic (deshabituació): seguiment terapèutic per canviar hàbits i treballar les causes que han portat a la dependència. Es pot fer individualment i també en teràpia de grup. En alguns casos es fa servir també psicofàrmacs per reduir l’ansietat o altres símptomes, i altres tractaments per evitar que es consumeixi alcohol.
  • Social: iniciatives per poder funcionar amb normalitat a l’entorn de cada persona en una societat que no ho posa fàcil.
COM DEMANAR AJUDA
Per iniciar un tractament per l’alcoholisme puc anar a:

  • El CAS Santa Coloma que és el centre especialitzat en el tractament d’addiccions de la ciutat.
  • La metgessa o metge de família del CAP.

D’altra banda les associacions de persones alcohòliques rehabilitades em poden ajudar a tenir un entorn saludable i un grup de persones amb qui compartir la meva situació.

Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet
Plaça de la Vila, 1 – 08921 Santa Coloma de Gramenet – Barcelona
Tel.: 93 462 40 00
NIF: P0824500C