Addicció al mòbil

QUÈ ÉS
Parlem d’una addicció al mòbil quan el seu ús és constant i repetitiu, es fa servir amb una certa obsessió i es viu amb molta tensió –i fins i tot amb símptomes físics o psicològics– el temps en el que no es pot utilitzar (per ser al centre educatiu o a llocs o moments on no es permet, perquè no funciona o se m’ha castigat sense ell, etc.).

La majoria de persones tenen una dependència al mòbil ja sigui per una necessitat personal o professional (ho requereix la feina), així que tothom hi estem exposats.

Tot i això, les persones adolescents i joves tenen més possibilitats de fer-se addictes per diferents motius, com ara ser més gregàries (grupals) i relacionar-se més ràpid i amb més freqüència.

COM EM PUC SENTIR
És fàcil que no em senti bé ni orgullós de mi per haver d’estar constantment mirant el mòbil i emprant-lo, per pensar massa sovint en ell o en les seves aplicacions (missatgeria instantània, e-xarxes socials…), o per sentir neguit quan no el tinc a la mà.

Segurament tinc la sensació de que no controlo el seu ús (com si jo fos “víctima” d’un desig difícil de reprimir).

QUÈ PUC FER
La primera cosa que m’anirà bé és aturar-me a pensar i adonar-me d’algunes coses:

  • Com faig servir el mòbil (temps que està encès, hores que el faig servir, si mai el tinc a més d’1m de distància…).
  • Com em sento quan no el tinc (tensió, mal humor, ansietat…).
  • Com m’està impactant negativament en altres activitats (estudi, esport, relacions…).
  • Com valoren altres persones l’ús que en faig.
COM ES PRESENTA
Amb l’addicció augmenta el seu ús (cada cop es fa servir més hores i amb més intensitat), el mòbil cada cop és més protagonista en la meva vida –deixa de ser un mitjà per ser una finalitat en sí mateix–, augmenten les conseqüències negatives derivades de l’ús que en faig (reducció de les hores de son, problemes al centre educatiu o la família, càstigs…) i tinc persones preocupades per mi.

També em pot passar que el faci servir tot i estar prohibit, o que reaccioni amb agressivitat davant alguna persona que em posa límits al seu ús.

EL SEU TRACTAMENT
Moltes persones canviem la manera de relacionar-nos amb el mòbil (d’una addicció a un ús racional) sense ajuda professional. Tanmateix també n’hi ha que necessitem un suport psicològic per deshabituar-nos.

Les línies de treball que seguirà un tractament són:

  • Adonar-me de les conseqüències que tenia l’ús que en feia.
  • Aprendre a fer servir el mòbil sense una pauta d’addicció.
  • Reforçar les activitats alternatives al seu ús.
COM DEMANAR AJUDA
Possiblement la família o altres persones properes ens poden donar un cop de mà. Si necessitem ajut professional en podem demanar a:

  • Metge o metgessa de família. Des d’allà es pot valorar derivar a una unitat o programa especialitzat o a la xarxa de salut mental.
  • Centre d’atenció a les addiccions.

Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet
Plaça de la Vila, 1 – 08921 Santa Coloma de Gramenet – Barcelona
Tel.: 93 462 40 00
NIF: P0824500C