Addicció a la cocaïna

QUÈ ÉS

Hi ha una addicció a la cocaïna quan la relació d’una persona amb aquesta droga és de dependència (es necessita) i negativa (el resultat de la balança entre efectes positius i negatius, entre els desitjables i els que no es vol, són negatius).

Entre totes les drogues estimulants que es prenen en ambients recreatius o de festa (MDMA, speed, altres derivats amfetamínics…), la cocaïna és la més addictiva. Tot i això, la majoria de les persones que n’han pres no són addictes.

Les seves característiques –efectes no molt potents, la possibilitat de consumir-ne en diferents ambients (casa, festa, feina…), el costum de convidar altre persones, el seu potencial addictiu químic…– facilita que un consum esporàdic o controlat, pugui acabar en una addicció.

COM EM PUC SENTIR

Com qualsevol altra addicció, si tinc un problema d’addicció a la cocaïna sentiré que:

  • No puc controlar el consum; intento no prendre’n o fer-ho en menor freqüència o quantitat, sense aconseguir-ho.
  • Sóc conscient dels problemes que em crea al consum (i dels que provoca en altres persones) però igualment segueixo prenent-ne.

Potser em reservo aquests sentiments per mi i, cap a fora, expresso no tenir cap problema amb el consum i tenir controlat el tema. Però per dins, sé que la realitat és una altra.

QUÈ PUC FER

Algunes persones deixen sense tractament l’addicció a la cocaïna (amb o sense l’ajuda de la parella, amics o amigues, família…), però molt sovint necessitem ajuda professional.

En qualsevol cas, hem de tenir clar que la part més important per l’èxit del tractament l’haurem de posar nosaltres. Ens poden ajudar però la feina serà nostra.

Si vull saber fins a quin punt tinc un problema de manera anònima, puc:

COM ES PRESENTA

La dependència principal a la cocaïna –tot i què pot haver-ne de física– és la psicològica.

Pot ajudar a saber si es té un problema amb ella la quantitat i freqüència que se’n pren, si es desitjar consumir-ne menys però no s’aconsegueix, la sensació de que no es controla el consum, quan afecta el funcionament quotidià i les relacions amb altres, quan altres persones ens diuen que tenim un problema amb ella…

 

 

EL SEU TRACTAMENT

 

Si necessitem ajuda professional especialitzada per la nostra drogodependència, el millor és anar al CAS Santa Coloma.

Allà valoraran el nostre cas i ens faran teràpia individual, ens donaran psicofàrmacs si els necessitem per controlar l’ansietat, ens derivaran a recursos si ens anirà bé desconnectar d’un entorn que no ens afavoreix (centre de dia, comunitat terapèutica, pis urbà…) o ens derivaran a una unitat de patologia dual si tenim també algun trastorn mental important.

COM DEMANAR AJUDA

Podem explicar el nostre problema al metge o metgessa de família del CAP, o anar al centre especialitzat en drogodependències de la ciutat: el CAS Santa Coloma. A aquest hi podem anar directament o derivats des del CAP.

En cas d’una sobredosi cal trucar al 061 o, si la urgència és psiquiàtrica pels efectes del consum, anar a urgències del CAP.

Si es busca un grup d’ajuda mútua es pot anar a Narcòtics Anònims o a AUPA’M.