El trastorn límit de personalitat

QUÈ ÉS
El trastorn límit de la personalitat (TLP) és una alteració severa de la personalitat i dels comportaments. Normalment afecta a diversos aspectes de la personalitat i quasi sempre va acompanyat d’alteracions personals i socials considerables.

Inclou una varietat d’estats clínicament significatius i de patrons de conducta, que tendeixen a persistir en un estil de vida característic i en la forma de relacionar-se amb un o una mateixa i amb les altres persones.

COM EM PUC SENTIR
Sovint es passa per uns estats d’ànim extrems que poden anar des de la ràbia més intensa al desànim i a una tristesa profunda.

S’experimenta un descontrol i es té poc domini sobre les reaccions o conductes impulsives associades a aquests estats emocionals.

Les persones que el pateixen tenen una insatisfacció constant i permanent, i se senten buits o buides per dins estat que tot i semblar avorriment no ho és. Aquesta sensació de buidor es fa intolerable i miren de calmar-la menjant massa, amb usos compulsius de drogues, establint relacions nocives o cercant experiències impactants i intenses.

Es tendeix a mantenir relacions inestables i intenses, passant ràpidament de l’amor a l’odi. Sovint fan un esforç frenètic per evitar la soledat, tan si aquesta sensació d’abandonament té causes reals o imaginàries.

La família, les amigues i els amics, i professionals observen conductes provocadores i de risc que transgredeixen les normes i els límits, i que l’acosten al perill. Es tendeix al absentisme laboral o escolar que pot comportar un fracàs.

Es té una dificultat clara en mantenir objectius, compromisos i projectes.

COM ES PRESENTA
Les persones que el pateixen tenen una hipersensibilitat a l’estrès i a tot el que les envolta, fet que provoca una inestabilitat emocional important.

Es té un mal humor constant que s’expressa amb ira, ràbia, i violència verbal o física, i els resulta molt difícil regular-lo.

La impulsivitat extrema fa que tendeixin a posar-se en risc i tenir conductes extremes com ara relacions promiscues, descontrol dels hàbits alimentaris, addiccions, conducció temerària, intents de suïcidi o comportaments automutilants.

Aquest trastorn de la personalitat sovint es presenta acompanyat d’altres com ara trastorns afectius o d’ansietat, ús problemàtic de drogues o conductes alimentàries extremes.

QUÈ PUC FER
Les persones que experimenten aquest trastorn no sempre son capaços d’entendre què els està passant i, en conseqüència, poden no estar disposades a buscar ajuda.

Rebent un tractament i el suport adequat, es tenen moltes possibilitats de controlar-se i tolerar l’estrès d’una manera més adequada, millorant l’estabilitat emocional i les relacions amb la família i la gent.

Informació extreta del web http://espaijove.net amb la seva autorització.

Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet
Plaça de la Vila, 1 – 08921 Santa Coloma de Gramenet – Barcelona
Tel.: 93 462 40 00
NIF: P0824500C