Què li està passant? Però si no és així…

Potser una persona propera a nosaltres comença a tenir problemes de salut mental. Els factors que ho desencadenin poden ser de molts tipus: des d’alguna causa orgànica a dificultats amb la feina, la parella o la família, no poder arribar a final de més, un consum problemàtic d’alcohol o altres drogues, traumes del passat que tornen a sortir…

Podem observar-se canvis en el seu estat d’ànim i veiem que alguna cosa passa i no pot portar una vida normal. O potser ens diu que té por perquè sent veus, que alguna persona vol fer-li mal quan sabem que no és real, es tanca a casa sense sortir…

En aquestes situacions, les persones que som a prop sovint no sabem què li està passant o no ho entenem. Segur que la situació ens farà por, ens fa sentir inseguretat i se’ns obren mil preguntes sense resposta. Pensem que potser és culpa nostra o què si haguéssim fet no sé què això no hagués passat.

Abans que de fer res hem d’informar-nos i preparar-nos. Tot i tenir la millor intenció del món, depèn de què fem no li ajudarà.

En aquestes situacions el nostre paper –el de la parella, la família, l’amiga o l’amic íntim– és essencial. I no només pel suport i acompanyament que li podrem donar, sinó perquè l’experiència viscuda i la proximitat amb la persona afectada poden aportar molta informació als serveis professionals per cercar el millor tractament possible.

Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet
Plaça de la Vila, 1 – 08921 Santa Coloma de Gramenet – Barcelona
Tel.: 93 462 40 00
NIF: P0824500C