L’esquizofrènia
QUÈ ÉS
L’esquizofrènia és un tipus de psicosi i es fa molt difícil connectar amb la realitat externa. Afecta el funcionament normal del cervell, interferint en la capacitat per pensar, sentir o actuar.
Quan es rep un tractament, els símptomes milloren.
COM EM PUC SENTIR
- Deliris: són falses creences com ara sentir-se perseguit, culpable o responsable, o creure que tothom riu de nosaltres. La persona està convençuda de que la seva creença és real i no canvia amb arguments.
- Al·lucinacions: són falses percepcions. La més comuna és auditiva (escoltar veus), però n’hi poden haver visuals, tàctils, olfactives o gustatives.
- Dificultat per pensar: problemes de concentració, de memòria o per planificar. S’altera la capacitat de raonar, comunicar-se, expressar-se o fer tasques quotidianes. És difícil mantenir una conversa perquè la persona s’expressa de forma confusa o sense coherència.
- Desmotivació: pot presentar un grau elevat d’apatia o de manca de cura personal (higiene, alimentació, etc…).
- Bloqueig emocional: la persona té dificultat per experimentar emocions.
- Aïllament : perd habilitats socials o pot tenir por a relacionar-se.
- Alteracions de la son: el descans s’altera i pot anar a un extrem o a l’altre (dormir massa o insomni).
UNA PERSONA AMB ESQUIZOFRÈNIA...??
És perillosa?
No; aquesta malaltia no comporta més conflictivitat o violència.Pot haver una minoria que es torna agressiva quan estan experimentant un episodi agut sense rebre’n tractament. La por relacionada amb els deliris o al·lucinacions que provoca poden desencadenar aquesta reacció violenta. El tractament mèdic ajuda a contenir els símptomes que estan en la base del descontrol emocional.
És deficient?
Aquesta malaltia no és una incapacitat intel·lectual. Però si no es tracta, pot afectar al rendiment cognitiu i produir un empobriment intel·lectual.
COM ES PRESENTA
De les persones diagnosticades amb esquizofrènia:
- 1/3 té un únic episodi.
- 1/3 en té de diferents.
- 1/3 té la malaltia crònica.
QUÈ PUC FER
Per això és necessari que la família, amics o amigues, o professionals detectin el problema busquin atenció especialitzada.
El retard en la intervenció terapèutica pot tenir aquestes conseqüències: una recuperació més lenta, un funcionament en el dia a dia amb més dificultats, més risc de depressió o suïcidi, tensions en les relacions amb amics i familiars i pèrdua progressiva de relacions, alteració o interrupció d’estudis o treball, més consum d’alcohol o altres drogues i pèrdua d’autoestima.
Informació extreta del web http://espaijove.net amb la seva autorització.
e-Xarxes socials
Ajuntament de Santa Coloma de Gramenet
Plaça de la Vila, 1 – 08921 Santa Coloma de Gramenet – Barcelona
Tel.: 93 462 40 00
NIF: P0824500C