Addicció a altres drogues
QUÈ ÉS
Hi ha una addicció a qualsevol droga quan es té una dependència a ella (es necessita per funcionar amb normalitat) i la relació amb ella és negativa (el resultat de la balança entre efectes positius i negatius, entre els desitjables i els que no ho són, és negatiu -es perd força més del que es guanya).
Com les drogues acostumen a provocar o bé plaer o bé efectes intensos psicoactius (percepcions internes o externes intenses), ho posen fàcil per voler repetir. I quan es van consumint habitualment poden anar guanyant terreny.
Un consum que pot començar de manera esporàdica, si no es controla i es limita, pot anar augmentant en freqüència i quantitat i, en alguns casos, acabar en una addicció.
COM EM PUC SENTIR
Com qualsevol altra addicció, si tinc un problema d’addicció a una o més drogues sentiré que:
- No puc controlar el consum; intento no prendre’n o fer-ho en menor freqüència o quantitat, sense aconseguir-ho.
- Sóc conscient dels problemes que em crea al consum (i dels que provoca en altres persones) però igualment segueixo prenent-ne.
Potser em reservo aquests sentiments per mi i, cap a fora, expresso no tenir cap problema amb el consum i tenir controlat el tema. Però per dins, sé que la realitat és una altra.
QUÈ PUC FER
Algunes persones deixen sense tractament l’addicció a una droga (amb o sense l’ajuda de la parella, amics o amigues, família…), però molt sovint necessitem ajuda professional. Quan s’ha tingut una addicció a una droga, en general acostuma a ser molt més fàcil deixar-lo totalment a reduir la quantitat o freqüència de consum.
En qualsevol cas, hem de tenir clar que la part més important per l’èxit del tractament l’haurem de posar nosaltres. Ens poden ajudar però la feina serà nostra especialment quan no hi ha una dependència física sinó psicològica.
Si vull saber fins a quin punt tinc un problema de manera anònima, puc trucar a la Línia Verda al 900 900 540.
COM ES PRESENTA
La dependència principal a les drogues és la psicològica. Quan n’hi ha de física, acostuma a durar només unes setmanes.
Pot ajudar a saber si es té un problema amb ella la quantitat i freqüència que se’n pren, si es desitjar consumir-ne menys però no s’aconsegueix, la sensació de que no es controla el consum, quan afecta el funcionament quotidià i les relacions amb altres, quan altres persones ens diuen que tenim un problema amb ella…
I sempre podem parlar amb una o un professional si tenim dubtes perquè ens ajudi a valorar el nivell de dependència que tenim amb una o més drogues.
EL SEU TRACTAMENT
Si necessitem ajuda professional especialitzada per la nostra drogodependència, el millor és anar al CAS Santa Coloma.
Allà valoraran el nostre cas i ens faran teràpia individual, ens donaran psicofàrmacs si els necessitem per controlar l’ansietat, ens derivaran a recursos si ens anirà bé desconnectar d’un entorn que no ens afavoreix (centre de dia, comunitat terapèutica, pis urbà…) o ens derivaran a una unitat de patologia dual si tenim també algun trastorn mental important.
COM DEMANAR AJUDA
Podem explicar el nostre problema al metge o metgessa de família del CAP, o anar al centre especialitzat en drogodependències de la ciutat: el CAS Santa Coloma. A aquest hi podem anar directament o derivats des del CAP.
En cas d’una sobredosi cal trucar al 061 o, si la urgència és psiquiàtrica pels efectes del consum, anar a urgències del CAP.